Natriumbeperkt dieet tips

U heeft een advies gekregen om een natriumbeperkt dieet te gaan volgen, wat betekend dit en waarom wordt u dit waarschijnlijk aangeraden? Hieronder volgen enkele natriumbeperkt dieet tipszeezout

Natrium of zout

Een natrium beperkt dieet betekend dat uw eten minder zout moet bevatten. Vroeger noemde men dit zoutloos of zoutarm, nu noemt men dit natriumbeperkt. Natrium zit bijvoorbeeld in het keukenzout een ander woord voor dit keukenzout is natriumchloride (NaCL). 1000 mg keukenzout (=1 gram) bevat 400 gram natrium.

Mogelijke redenen voor een natriumbeperkt dieet.

Natrium speelt een belangrijke rol in de waterbalans in ons lichaam. Als de nieren normaal werken plast u al het natrium dat u met de voeding eet weer uit. De hoeveelheid natrium, en daarmee de hoeveelheid water, blijft daardoor constant. Als de nieren bijvoorbeeld minder goed werken blijft er te veel natrium in het lichaam achter. Het lichaam houdt dan meer vocht vast. De gevolgen hiervan kunnen zijn: dorst, vocht vasthouden (oedeem) en hoge bloeddruk. Bepaalde bloeddrukverlagende medicijnen werken bovendien beter als u minder natrium eet.

Hoeveel natrium heeft u maximaal per dag nodig?

Uw lichaam heeft per dag aan circa 500 mg natrium (= ruim 1 gram zout) voldoende. Dit is de hoeveelheid natrium die in een dagmenu voorkomt als u alle voedingsmiddelen zonder zout eet, dus een warme maaltijd zonder zout, maar ook brood en beleg zonder zout!
Bij een verminderde nierfunctie en bij nierfunctie vervangende therapie wordt meestal een natriumbeperking voorgeschreven van 2000-2400 mg natrium (= 5 – 6 gram zout) per dag. Dit betekent in de praktijk: de warme maaltijd zonder zout koken en geen natriumrijke smaakmakers gebruiken, brood en beleg wel normaal gezouten eten en natriumrijke tussendoortjes zoals zoutjes, haring en bouillon of soep van poeder, weglaten. Uw diëtist adviseert u hoeveel natrium u per dag kunt gebruiken.

In welke voedingsmiddelen komt veel zout voor?

Vrijwel alle voedingsmiddelen bevatten van nature natrium. Zo bevat groente die zonder toevoeging van zout gekookt wordt, toch een geringe hoeveelheid natrium.
Natrium wordt door bijna iedereen in de vorm van keukenzout gebruikt om eten op smaak te brengen. Maar het meeste natrium krijgt u binnen door het gebruik van voedingsmiddelen waaraan door de fabrikant zout toegevoegd wordt. Dit is vaak vanwege de smaak, maar zout heeft ook een conserverende werking. Veel natrium bevatten o.a. kant-en-klare sausen en soepen, kant-en-klaarmaaltijden, bouillonblokjes, ketjap, strooiaroma, vloeibare aroma, vleeswaren (zoals rauwe ham en rookvlees), rookworst, hamburgers, gepaneerd vlees, kaas, haring, ansjovis,
bokking, zoutjes, borrelnoten, snacks (zoals bamiballen, frikadellen enz.).

Dieet tips om Natrium gebruik te beperken

Kruiden en specerijen vervangen niet de zoute smaak maar maken uw maaltijd wel smaakvoller en pittiger. Om de smaak van gerechten te verbeteren en het aroma beter tot zijn recht te laten komen kunt u bijvoorbeeld citroen of een scheutje wijn toevoegen. In grote supermarkten of speciaalzaken zijn natriumarme smaakmakers, natriumarme bouillon of natriumarme kruidenmixen te koop. Natriumarme smaakmakers bevatten wél kalium; houd hier rekening mee als u ook een kaliumbeperking heeft. Verder is het goed u te realiseren dat een natriumbeperkte voeding wennen is. U moet de zoute smaak afwennen. Dit lukt het makkelijkst door consequent geen zout of
zoute smaakmakers te gebruiken! Alle verse groenten kunnen gewoon gebruikt worden. Aan groenten in pot of blik wordt door de fabrikant zout toegevoegd. Er zijn ook natriumarme groenteconserven te koop. Op het etiket staat: ‘natriumarm’ of ‘zonder toevoeging van keukenzout’. Kijk in de ‘dieethoek’ van een grote supermarkt of kijk bij een reformzaak. Aan diepvriesgroenten is geen zout toegevoegd. Dit geldt alleen als de fabrikant ze nog niet op smaak gebracht heeft. Aan bijvoorbeeld spinazie à la crème en rode kool met appeltjes wordt dus wel zout toegevoegd. Bij de productie van zuurkool wordt veel zout gebruikt. Bij het afspoelen van zuurkool onder de kraan gaat wel wat zout verloren, maar er blijft toch nog veel natrium in de zuurkool achter! Verse groenten en diepvriesgroenten hebben meer smaak dan groenten uit pot of blik en zijn om die reden aan te raden in een natriumbeperkte voeding.

U kunt in het restaurant vragen of de maaltijd zonder zout bereid kan worden. Dit zal het minste problemen opleveren bij gerechten die nog gemaakt moeten worden, zoals gerechten van de grill. Als u toch kiest voor het meedoen met de gezouten maaltijd, kunt u die dag natrium sparen door bijv. brood zonder zout te eten i.p.v. gewoon brood. U spaart dan 200 mg natrium (= ½ gram zout) per snee brood uit. Een normaal gezouten warme maaltijd bevat zo’n 3 gram zout. Overigens spaart u ook al natrium uit als u die dag kaas en vleeswaren vervangt door zoet beleg.