22-02-2017 Effect Tarwe op welbevinden

Onderzoek wijst uit dat hooguit 1,5% van de Nederlandse bevolking bij het eten van tarweproducten ernstige darmschade oploopt. Toch is er een veel grotere groep die zich beter zegt te voelen als ze geen tarwe eten. In een door TKI Agri & Food gefinancierd project wordt de komende 3 jaar onderzocht of tarwe daadwerkelijk een effect op het welbevinden van deze groep heeft.

In het project krijgt een groep consumenten met prikkelbare darmklachten brood geserveerd dat van verschillende teeltmethodes afkomstig is en verschillende gistingstijden heeft gehad. Door het welbevinden van de consumenten te meten hoopt het projectteam inzicht te krijgen of er daadwerkelijk een verband tussen tarweconsumptie en darmklachten is. Binnen het project wordt ook onderzocht wat het effect van industriële bewerkingen op de glutensamenstelling in de broden is.

Het project, getiteld War on Wheat, wordt uitgevoerd door de Universiteit Maastricht, het Nederlands Bakkerij Centrum, Wageningen Universiteit, Rothamsted Research (Engeland) en International Association for Cereal Science and Technology (Oostenrijk).

bron: TKI Agri & Food, 21/02/17